Seminaarit 13-14.30 

Minä nainen. Minä johtaja.

Minna Karhunen

 

 

 

Mitä on naisjohtajuus? Ovatko miehet ja naiset erilaisia johtajina? Ovatko naiset parempia johtajia kuin miehet? Miksi naiset eivät halua johtajiksi? Ja millaista sitten on hyvä johtaminen? Niin miehen kuin naisenkin.

Minna Karhunen toimii ylijohtana Etelä-Suomen aluehallintovirastossa ja johtaa yli 500 henkilön organisaatiota. Hänen intohimojaan ovat juuri johtamisen kehittäminen, esimiestyö, työelämän laatu sekä osallisuus ja motivaatio. Minnalla on kokemusta johtamisesta kunnissa, kuntayhtymissä sekä valtiolla. Hän on toiminut myös lukuisissa luottamustehtävissä esimerkiksi kansanedustajana ja kaupunginhallituksen puheenjohtana. Kaikkein eniten hän on kuitenkin partiotyttö, jolle tärkeimpiä arvoja ovat oikeudenmukaisuus, tasa-arvoisuus ja yhdessä tekeminen.
Minna Karhunen, Etelä-Suomen Aluehallintoviraston ylijohtaja
Aika: 13-14.30
Paikka: Helsingin seurakuntayhtymä, Kolmas linja 22 B

Human trafficking is no fairytale

Eva Biaudet

 

 

 

Human trafficking is no fairytale. Human trafficking for sexualexplotation targets in particular women and children in vulnerable situations. Europe is facing a challenge in finding policies of migration and reception of refugees that better protects women and children from exploatation and violence.

Eva Biaudet, Member of Parliament
Aika: 13-14.30
Paikka: Alppilan kirkko (Kotkankatu 2)

 

Olisinpa kaunis. Olen.

emma pihkala Kuva Jakke Nikkarinen

 

 

 

Kuva: Jakke Nikkarinen

Seminaarissa pohditaan sitä, millainen ihminen on kaunis. Teemaa käsitellään Emma Pihkalan oman elämäntarinan ja alustuksen pohjalta yhdessä keskustellen ja mahdollisesti pienryhmissä työskennellen. Seminaarin tavoitteena on herättää osallistujia pohtimaan suhtautumistaan vallitseviin kauneusihanteisiin, vähentää ulkonäköön liittyviä mahdollisia häpeäntunteita, vahvistaa positiivista kehonkuvaa ja asennetta omaan ulkonäköön sekä lisätä luottamusta omaan ainutlaatuisuuteen kehollisena ihmisenä. Lisäksi seminaarin tarkoituksena on antaa osallistujien arkeen erilaisia sisäisen työskentelyn välineitä, joiden avulla on mahdollista vaalia positiivista minäkuvaa ja omaa, ainutlaatuista kauneutta.
Emma Pihkala,  Laulaja-lauluntekijä, erityisopettaja (MuM)
Aika: 13-14.30
Paikka: Helsingin seurakuntayhtymä, Kolmas linja 22 B

 Iloa ja valoa vakavan sairauden keskellä?

anemone-1533515_640

 

 

 

Miten elää epätoivon, epävarmuuden ja pelon keskellä? Kun kaikki on riisuttu, mitä jää jäljelle? Pystyykö lähellä kuolemaa edelleen elämään? Tässä seminaarissa on keskustelemassa kaksi kroonisesti syöpää sairastavaa eri-ikäistä naista.

Aika: 13-14.30
Paikka: Helsingin seurakuntayhtymä, Kolmas linja 22 B

 

Oman kutsumuksen löytäminen

Elina Kangas

 

 

 

Oman kutsumuksen löytäminen voi olla vuosien kipuilun ja rukouksen tulosta. Se voi vaatia uskallusta hypätä tyhjän päälle ja luottamusta siihen, että Rakkaus kantaa. Mikään ei kuitenkaan vedä vertoja ilolle, joka syntyy, kun oma paikka vihdoin löytyy. Seminaarissa viestintäpäällikkö Elina Kangas kertoo tiestään merkityksellisen työn löytymiseen. Samalla puhutaan kristittyjen kokemasta vainosta maailmassa, erityisesti naisten näkökulmasta.
Elina Kangas,  viestintäpäällikkö
Aika: 13-14.30
Paikka: Helsingin seurakuntayhtymä, Kolmas linja 22B

Sairaudenpelko ja terveysahdistus

Åsa Westerlund

 

 

 

Ajatuksia terveyden vaalimisesta ja hoitamisesta, sairaudenpelosta, terveysahdistuksesta, oman kehon kuuntelemisesta, tietotulvasta ja mainosmanipulaatiosta sekä tulevaisuuden mahdollisuuksista.
Åsa A Westerlund, Yleislääketieteen erikoislääkäri
Aika: 13-14.30
Paikka: Alppilan kirkko (Kotkankatu 2)

Iloa improsta!

Tytti JÄppinen, kokovartalokuva

RosaNyman_puhkeaku
Heittäydy huolettomaksi ja vapaudu villiksi! Lähde mukaan leikkisän leppoisaan improkanavaan! ”Moka on lahja!” -lausahdus kuuluu improvisaation perusteisiin, mutta voisiko lause toimia myös arkielämän keskellä? Tässä kanavassa testaillaan improvisaatiota hauskojen ja helppojen teatteri-improvisaatioharjoitteiden kautta, sekä pohditaan improvisaation mahdollisuuksia arjen apuna.

Tytti Jäppinen, FM ja draamaohjaaja Rosa Nyman, musiikkiteatterin ammattilainen
Aika: 13-14.30
Paikka: Teatteri Kallio, Siltasaarenkatu 28 

 

Tanssin riemua ja itsensä hyväksymistä!

gospel-lattarit

 

 

 

Jokaisen on tärkeää kuulla olevansa Jumalan silmissä rakas, arvokas ja ainutlaatuinen. Näiden aihepiirien käsittelyssä tanssi avaa uusia ja raikkaita kanavia käsitellä omia tunteita. Gospel-lattarit™ on Tampereen NNKY:n vuonna 2007 aloitettu armollinen liikuntamuoto, jossa tanssitreeniin yhdistetään alku- ja loppurukous sekä kristillinen latinalaismusiikki. Gospel-lattarit –tunnilla musiikki, liikkeet ja yhteys muodostavat kokonaisuuden, jonka välityksellä voit tutustua paremmin itseesi ja Jumalaan. Tule, ole ja tanssi juuri itsenäsi! PS. Tunnille kannattaa varautua mukavilla varusteilla ja varautua siihen, että tanssiessa tulee hiki.

Pialiina Helminen, Gospel-lattarit™-pääkouluttaja
Aika: 13-14.30
Paikka: Alppilan kirkon jumppasali, (Kotkankatu 2)

 Alfa-seminaari

Alfa-kurssi on hyvä mahdollisuus tutustua seurakuntaan ja päivittää tietojaan kristinuskosta. Se tarjoaa monelle tiimiläiselle paikan kokea yhteyttä ja opetella palvelemaan eri tehtävissä. Tiimin kokoaminen ja valmistaminen ovat avain hyvään kurssiin. Myös tiedottaminen työntekijöille, rukous ja kurssin mainostus ovat tärkeitä.

Mitä kurssin jälkeen? Miten huolehdin tiimin jaksamisesta? Mitä materiaaleja/ koulutusta tarjolla? Näihin kysymyksiin löytyy vastauksia Alfa-seminaarista.
Riina Matikainen, Alfa-koordinaattori
Aika: 13-14.30
Paikka: Helsingin seurakuntayhtymä, Kolmas linja 22B

Seksuaalisesta hyväksikäytöstä toipuminen

katri Kuusikallio mustavalkoinen

 

 

 

Seksuaalinen hyväksikäyttö on vakava ja syvästi, monella tasolla naiseutta loukkaava kokemus. Hyväksikäytön tunnistaminen voi olla haastavaa uhrin kokeman pelon, häpeän ja syyllisyyden takia. Uhria ei milloinkaan saa syyllistää tapahtuneesta. Häpeä ei kuulu hänelle, mutta toipumisprosessissa tuskalliset tunteet on käytävä itse läpi. Uhrista voi tulla selviytyjä, oman elämänsä keskipiste. Toipuminen voi kestää pitkään ja tarvitaan monenlaista apua, tukea ja rinnallakulkijoita, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä. Taakoista voi vapautua omaan elämään. Nainen voi tuntea olevansa riittävä ja rakastettu siksi, että on juuri se ihminen, joka hän on. Hän on Jumalan tarkoittama, kaunis ja toisten arvostama elämänkokemuksineen.

Seminaarissa käsitellään toipumisen vaiheita sekä sitä, mitä selviytyneet tarkoittavat selviytymisellä ja anteeksiantamisella ja itsensä rakastamisella. Seminaari on tarkoitettu kaikille, joita hyväksikäyttö mietityttää tavalla tai toisella.
Katri Kuusikallio, pastori ja Hyväksikäytetyt-selviytyjät kertovat –kirjan toimittaja
Aika: 13-14.30
Paikka: Helsingin seurakuntayhtymä, Kolmas linja 22B

 

Seminaarit 15-16.30

Puhkea kukkaan parisuhteessa

Eveliina Korpela Metropolia AMK

 

 

 

Kuva: Metropolia AMK

Haluaisitko syventää parisuhdettasi, mutta et saa puolisoasi mukaan parisuhdekursseille tai -leireille? Haluaisitko muuttaa puolisossasi jotakin? Toivoisitko, että hän ymmärtäisi paremmin tarpeitasi ja hoitaisi aktiivisemmin sinulle ja perheellesi tärkeitä asioita?

Jos vastasit edellisiin kysymyksiin kyllä, tämä kanava on juuri sinulle. Kanavassa keskitytään pohtimaan sitä, miten parisuhdetta voi parantaa irtautumalla haitallisista toimintamalleista ja vahingoittavista ajatuksista. Eveliina Korpela on harjoitellut rakentavaa vuorovaikutusta ja omien arvojensa mukaisia toimintamalleja parisuhteessa jo yli 20 vuotta. Ja harjoittelee edelleen.
Eveliina Korpela, filosofian tohtori ja suomen kielen ja viestinnän opettaja
Aika: 15-16.30
Paikka: Helsingin seurakuntayhtymä, Kolmas linja 22B


 

Tahaton lapsettomuus

Rakkauden roihu-blogisti 2017.

 

 

 

Seminaarissa käsitellään lapsettomuutta ilmiönä nykyajan Suomessa. Minkälaisesta kriisistä on kyse ja keitä kaikkia se koskettaa? Seminaarissa esitellään näkökulmia lapsettomuuden käsittelyyn ja kerrotaan mm. hedelmöityshoidoista sekä adoptiosta vaihtoehtoina. Seminaaria ohjaa eteenpäiin adoptioäiti Minna Tuominen, joka on toiminut lapsettomuusterapeuttina mm. hedelmöityshoitoja läpikäyvien parien ja yksilöiden rinnalla sekä ollut toimittamassa kirjaa Toisenlainen tie – tahaton lapsettomuus, kriisi ja selviytyminen (Kirjapaja 2015).

Minna Tuominen, pastori, paripsykoterapeutti
Aika: 15-16.30
Paikka: Helsingin seurakuntayhtymä, Kolmas linja 22B

 

 

Arvokas äitipuoli

äitipuoli Taru Meritie

 

 

 

Äitipuolen tehtävä ei ole helppo. Äitipuolena saat kohdata paljon ristiriitaisia tunteita ja tilanteita: toiveita, pettymyksiä, pelkoja, paineita onnistua. Äitipuolen ympärillä on myös paljon myyttejä ja oletuksia. Tunteiden ja ilmiöiden keskellä äitipuoli on usein hämillään ja yksin. Miltä tuntuu olla äitipuoli? Miten voisimme ymmärtää paremmin itseämme ja toisiamme uusperheen elämässä? Seminaarissa pysähdymme uusperheen dynamiikkaan erikoistuneen kahdeksanlapsisen uusperheen bio-, etä- ja äitipuoli Taru Meritien johdolla äitipuolen elämään, siihen liittyviin vaateisiin, paineisiin ja mahdollisuuksiin. On tilaisuus hengähtää hetki tärkeän aiheen äärellä.

Taru Meritie, Ihminen tavattavissa -mentor
Aika: 15-16.30
Paikka: Helsingin seurakuntayhtymä, Kolmas linja 22B

 

Työniloa vai uuvuttavaa raatamista?

nina norres-syvänen

 

 

 

Mikä tuo työn iloa? Mikä vie työn iloa? Mitä voin tehdä omalle tilanteelleni? Tuon tutkimustietoa työhyvinvoinnista ja työuupumuksesta. Haluan antaa tilaa myös yhteiselle keskustelulle. Olen psykoterapian opiskelija. Aikaisemmalta koulutukseltani olen sosionomi YAMK. Minulla on työkokemusta sosiaali- ja vakuutusalalta. Nyt teen asiakastyötä SelkäCenterillä.

Nina Nores-Syvänen, sosionomi YAMK
Aika: 15-16.30
Paikka: Helsingin seurakuntayhtymä, Kolmas linja 22B


Kohti kutsumusta

Elina Rautio

 

 

 

 

ElinaSalminen_puhkeaku
”Se, miten sinut on luotu, kertoo siitä, mitä varten sinut on luotu.” Kristillisen maailmankatsomuksen mukaan kukaan ei ole syntynyt tähän maailmaan sattumalta. Jumala on luonut jokaisen ainutlaatuiseksi ja suunnitellut jokaiselle tärkeän roolin hänen kirjoittamassaan näytelmässä. Tuo rooli löytyy parhaiten tutustumalla Luojaan ja hänen luomistyöhönsä omassa itsessä. Seminaarissa kutsumusta ja sen löytämistä pohtii aiheeseen väitöskirjassaan perehtynyt kasvatustieteen tohtori Elina Rautio. Oman kutsumustarinansa jakaa Kesken-blogistaan tunnettu runoilija Elina Salminen.

Elina Rautio, kasvatustieteen tohtori
Elina Salminen, Kesken-blogisti, runoilija

Aika: 15-16.30
Paikka: Helsingin seurakuntayhtymä, Kolmas linja 22 B


Rikkinäisenä Jumalan hellässä hoidossa

Riikka Rauhala

 

 

 

Pyhän Jumalan luomistyön ihmeenä saamme turvautua Hänen hoitoonsa niiden asioiden kanssa, jotka tekevät kipeää tai joista on vaikea päästä irti. Hän on sanassaan luvannut antaa meille tulevaisuuden ja toivon; menneisyys ei määrittele meidän tulevaisuuttamme. Olet lämpimästi tervetullut seminaariin, jonka loppupuolella myös esirukouspalvelua ajan sen salliessa. Voit tuoda myös nimettömiä esirukouksia, joiden puolesta rukoilemme myöhemmin rukoustiimin kanssa.

Riikka Rauhala, kristitty helsinkiläinen
Aika: 15-16.30
Paikka: Helsingin seurakuntayhtymä, Kolmas linja 22 B

 

 

Tie valmis on -naiset virsirunoilijoina

Millaisia ovat naisten kirjoittamat virret ja millaisia  niiden kirjoittajat?
Miten nuo virret ovat syntyneet?
Millainen on ollut naisen tie virsirunoilijaksi?
Millainen on tulevaisuuden virsi?
Naisten kirjoittamien virsien äärellä runoilija  Anna-Mari Kaskinen. Seminaarissa myös lauletaan yhdessä naisten tekemiä virsiä. Anna-Mari Kaskinen, runoilija, ja Sanna-Maarit Hakkarainen, kanttori. 
Aika: 15-16.30
Paikka: Kallion seurakuntakoti (Siltasaarenkatu 28)

Kukkia kehossa – hyvän olon niitty

Merja Harju

 

 

 

Hyvä olo on kokonaisvaltaista ja vaikuttaa myös ympäristöön. Se sisältää tiedon, tunteen ja luovan sekä vaistonvaraisen kehollisuuden. Seminaarissa tutustutaan vuorovaikutteisesti hyvän olon eri tekijöihin ja niiden vahvistamiseen – kehon sisäiseen liikkeeseen – kristillisten mielikuvien ja kehollisuuden yhteyteen – anteeksiannon keholliseen dynamiikkaan – kehomyönteiseen kristinuskoon – sivutaan jopa unen laatua. Istutaan hetki piirissä alustamassa aiheita, sitten tehdään käytännön harjoituksia, jotka tähtäävät sisäisen liikkeen tunnistamiseen ja hyvän olon vahvistamisen keinoihin. Mukaan voi ottaa jumppa-alustan ja lämpimän asun

Merja Harju, Liikuntakasvatuksen kandi, psykofyysiseen fysioterapiaan erikoistunut fysioterapeutti
Aika: 15-16.30
Paikka: Alppilan kirkon jumppasali (Kotkankatu 2)

Pyhä tanssi

Pyhä Tanssi Kuvaaja on Esko Jämsä

 

 

 

(Kuva: Esko Jämsä)

Pyhä tanssi on kehorukousta, jossa liikutaan piirimuodossa hitain askelin. Ohjaaja näyttää jokaisen tanssin alussa liikkeet, jotka tehdään kauniin kirkolllisen musiikin säestyksellä. Tule sellaisena kuin olet!

Tiina Sara-aho, Pyhä tanssi -ohjaaja
Aika: 15-16.30
Paikka: Paavalinkirkko (Sammatintie 5)  

Huijarisyndrooma -mikä se on? PERUUTETTU!

Seminaari joudutaan valitettavasi perumaan, koska molemmille seminaarin vetäjille tuli ylitsepääsemätön este.

Seminaarit  13-16.30

Itsetuntemus – avain hyvinvointiin ja toimiviin ihmissuhteisiin

SeijaTaivainen_puhkeaku-p

 

 

 

Olet lämpimästi tervetullut syventämään itsetuntemustasi ENNEAGRAMMI-välineen avulla! Enneagrammi on ikivanha, käytännöllinen apu itsensä tuntemiseen, hyväksymiseen ja ymmärtämiseen. Se auttaa myös hyväksymään toiset, erilaiset ja ymmärtämään moninaisuutta. Enneagrammityöpajassa saat tutustua yhdeksään erilaiseen tyyliin hahmottaa maailmaa ja elämää ja siihen, mitä näistä erilaisista huomion suunnista käytännössä seuraa. Kenties löydät uutta ymmärrystä itseesi ja elämäsi ihmissuhteisiin. Tule mukaan mielenkiintoiselle, iloiselle ja hyödylliselle matkalle!  Saatavilla myös uunituore enneagrammikirjani ”Hyvissä väleissä”.

Seija Taivainen,  itsetuntemus- ja työyhteisövalmentaja, enneagrammi-ohjaaja, kirjailija
Aika: 13-16.30
Paikka: Helsingin seurakuntayhtymä, Kolmas linja 22B


 

Kamalat äidit® -vertaistukea murrosikäisten lasten äideille -ohjaajakoulutus
(Huom! Ilmoittautuminen)

kamalat äidit -logo

 

 

 

Kamalat äidit® -vertaisryhmissä murrosikäisten äidit voivat yhdessä käsitellä vanhemmuuteen ja naiseuteen liittyviä teemoja. Kamalat äidit -ryhmissä jaetaan murrosikään liittyvää tietoa ja vaihdetaan vinkkejä luottamuksellisessa ilmapiirissä. Kamalat äidit -ryhmille on jatkuvasti tarvetta, sillä vastaavia palveluita murrosikäisten äideille ei ole juuri tarjolla. Suomen NNKY-liiton koordinoi ja Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus tukee Kamalat äidit® -toimintaa. Kamalat äidit® -toimintamalli on hyväksytty rekisteröidyksi tavaramerkiksi syyskuussa 2013. NNKY (Nuorten Naisten Kristillinen Yhdistys, engl. YWCA) on valtakunnallinen ja kansainvälinen tyttöjen ja naisten liike, jossa haluamme erilaisuuden ymmärtämisen kautta rakentaa väkivallatonta ja turvallista maailmaa.

Kamalat äidit -vertaisryhmien ohjaajille järjestämme perehdytyksen ja valtakunnallisia ryhmänohjaajatapaamisia sekä tarjoamme kattavan materiaalin ryhmien ohjaamista varten. Sosiaalisessa mediassa jaamme ajankohtaisia aiheita ja artikkeleita. Ryhmänohjaajat ovat vertaisia, joko niin että heillä on juuri nyt murrosikäinen kotona tai heillä on kokemusta murkun kanssa elämisestä.

Ilmoittautuminen Kamalat äidit -koulutukseen 25.9. mennessä Minna Miettiselle, minna.miettinen@ywca.fi. Mukaan mahtuu 10 osallistujaa.
Aika: 13-16.30
Paikka: Helsingin seurakuntayhtymä, Kolmas linja 22B

 

 

Voimasiskot™ -ryhmänohjaajakoulutus
(Huom! Ilmoittauminen)

 Voimasiskot-logo 

Voimasiskot™-vertaistoiminta on tarkoitettu kaikille naisille, joita kiinnostaa pienryhmätyöskentely tunteiden ja voimavarojen parissa. Voimasiskot -toiminnan tavoitteena on vahvistaa naisten identiteettiä omana arvokkaana itsenään ja naisena, auttaa naisia löytämään oman parhaan itsensä ja käsitellä tunnemaailmaa ja sen kanssa elämistä. Voimasiskot -ryhmät auttavat tulemaan tietoiseksi omasta historiasta, hyvinvoinnista, tunteista ja valinnoista. Ryhmien tavoitteita ovat myös kuuleminen, jakaminen, toisilta oppiminen, hyväksytyksi, ymmärretyksi ja rohkaistuksi tulemisen kokemus, yhteinen hiljentyminen ja Jumalan hoitamaksi tuleminen sekä ystävyyksien syntyminen, ilo, yhteisöllisyys ja yhteyden kokemus.

Vertaistukiryhmässä on useimmiten kaksi vapaaehtoista ohjaaja, vertaisia itsekin. Joskus ammattilainen voi toimia ryhmänohjaajaparina, mutta ammattilaisen puute ei ole este ryhmän toiminnalle. Kiinnostus Voimasiskot -toimintaan ja vuorovaikutukseen sekä halu toimia vertaisryhmän toimintaperiaatteiden mukaisesti riittävät. Se tarkoittaa omaehtoista, vastavuoroista ja luottamuksellista kokemusten vaihtoa, tukea meiltä meille. Vertaistuki perustuu ihmisen tarpeeseen saada ja antaa tukea, sekä vertailla omia kokemuksiaan ja omaa elämäntilannettaan kaikkia kunnioittavassa ilmapiirissä. Voimasiskot on Suomen NNKY-liitolle rekisteröity tavaramerkki. Toimintaan on tarjolla Voimasiskot − naisen tunnetaitojen ja voimavarojen kirja, joka on Suomen NNKY-liiton 120 vuotisjuhlajulkaisu. Kirjan on kirjoittanut TT Heli Pruuki. Hankkeen suojelijana on Helsingin piispa Irja Askola. Myös vertaisryhmien ohjaajille on julkaistu oma opas. Materiaaliamme on kovasti kiitelty ja se on käytettävissä omakustannushintaan (8 kpl ryhmäläisen kirjoja ja 2 kpl ohjaajan oppaita maksaa yhteensä 40 €). NNKY (Nuorten Naisten Kristillinen Yhdistys, engl. YWCA) on valtakunnallinen ja kansainvälinen tyttöjen ja naisten liike, jossa haluamme erilaisuuden ymmärtämisen kautta rakentaa väkivallatonta ja turvallista maailmaa.

Ilmoittautuminen Voimasiskot -koulutukseen 25.9. mennessä Mari Hyttiselle mari.hyttinen@ywca.fi. Mukaan mahtuu 15 osallistujaa.
Aika: 13-16.30
Paikka:Helsingin seurakuntayhtymä, Kolmas linja 22B

Sylivauvat-seminaari Paavalinkirkolla (käynti sisäpihan kautta) 13-16.30

Piritta hagman

 

 

 

Sylivauvat-seminaarissa on tarjolla laadukasta koulutusta lapsiperheiden parissa työskenteleville ja äideille. Seminaarin yhteydessä on myös mahdollisuus tutustua NOSH ja Me & I -vaatteisiin ja valokuvata lapsensa ammattivalokuvaajalla. Kts. seminaariesittelyjen alta tarkemmat tiedot.

 

13.oo Yhteinen aloitus

Pappi ja toimittaja Hanna Paavilainen haastattelee yhteisessä osuudessa fysioterapeutti, doula ja Suomen World Visionin lähetti Piritta Hagmania sekä Sylivauvat-kerhoa vetäneitä Hanna Lampea ja Maria Häkkiä. Esittelyt työpajojen sisällöistä.

13.45-14.45  Taaperoiden temperamentti

Paula Heikkilä

 

 

 

1-3 -vuotiaat lapset eroavat toisistaan temperamentiltaan: Osa lapsista ujostelee kovasti uudessa tilanteessa, kun taas osa tutustuu rohkeasti uusiin lapsiin ja aikuisiin. Temperamentin tunteminen auttaa vanhempia sekä ammattilaisia tukemaan lasta juuri tämän tarvitsemalla tavalla. Lastentarhanopettaja  Paula Heikkilä on tehnyt töitä pitkään taaperoiden parissa päiväkodissa sekä viimeisen vuoden aikana tehnyt aiheeseen liittyvän pro gradu -tutkimuksen.

Paula Heikkilä, lastentarhanopettaja, äiti 

13.45-14.45 Tukea ja apua synnytyksenjälkeisestä masennuksesta toipumiseen

Mitä teen, kun vauva-arki ei tunnukaan ruusunpunaiselta? Miten voin auttaa ystävää tai kerholaista, joka vaikuttaa masentuneelta? Synnytyksenjälkeinen masennus on tavallista. ÄIMÄ ry:n (Äidit irti synnytysmasennuksesta) kokenut vertaisohjaaja Virpi Miettinen puhuu synnytyksenjälkeisestä masennuksesta. Seminaari on tarkoitettu sekä äideille että ammattilaisille, jotka kohtaavat työssään masentuneita äitejä.

14.45-15.30 Kahvitauko

15.30-16.30 Tulevaisuustyöpaja

Hanna Lampi

 

 

 

Työpajassa tutustutaan tutkimukseen, jossa afrikkalaisilta, aasialaisita ja eurooppalaisilta lapsilta ja nuorilta kerättiin tulevaisuuspiirustuksia. Miten kuvat erosivat toisistaan? Erosivatko tyttöjen ja poikien työt toisistaan? Millaisia haaveammatteja tai -harrastuksia löytyi? Millaisia arvoja ja kenen kanssa nuoret halusivat asua? Lisäksi piirretään / kirjoitetaan omasta tulevaisuudesta sekä keskustellaan haaveista ja uhkakuvista.

Hanna Lampi, kasvatustieteiden tohtori, erityisopettaja, äiti

15.30-16.30 Pikkulapsen hengellisyys ja sen vaaliminen

aino-elina kilpeläinen

 

 

 

Kanavassa uskonnonpedagogiikan väitöskirjatutkija Aino-Elina Kilpeläinen esittelee, mitä tiedetään vauva- ja taaperoikäisen hengellisyydestä. Miten sitä voi vaalia ja mitä siitä voi oppia? Mikä merkitys sylillä, leikillä, musiikilla ja rituaaleilla on pienen lapsen kristillisessä kasvatuksessa? Miten vauvamuskaritoiminnassa tai perhemessuissa voidaan käyttää elämyksellisesti kirkkotilaa? Miten kotien kristillistä kasvatusta voidaan tukea? Kanava sopii seurakuntien työntekijöille, pienten lasten vanhemmille ja kaikille kirkon varhaiskasvatuksesta kiinnostuneille.

Aino-Elina Kilpeläinen, TM, väitöskirjatutkija, äiti 

NOSH ja Me & I -vaatteiden esittelyt alasalin aulassa klo 12-16.30.

Klo 12-15.00 tarjolla lapsikuvausta, joka tulee varata etukäteen 27.9. mennessä. Lapsikuvaukset 50€/5 kuvaa jpg-tiedostoina. Varaukset: tiina@studiovaloni.fi tai 050 320 4044 www.studiovaloni.fi

 

Maksullista valokuvausta naisille Puhkea kukkaan -konferenssipäivänä Kallion kirkolla

Huom! Varaukset 27.9. mennessä!

tiina

Klo 12-18.00 Henkilökuvaukset 50€/5 kuvaa jpg-tiedostoina
Varaukset: kiiverihanne@gmail.com tai 044 938 4539
instagram.com/kiiverihannegmailcom

Klo 15.30-17.00 Henkilökuvaukset 50€/5 kuvaa jpg-tiedostoina
Varaukset: tiina@studiovaloni.fi tai 050 320 4044